Here Be Dragons! Dragons, Dragon mythology, Dragon Pictures & Dragon Art
Home
Make a Dragon
Links
Link to Us
Advertise
Contact Us
 

  

GENERAL

What is a Dragon
History of Dragons
Dragon Physiology
Life of a Dragon

DRAGON ART

Dragon Art
Dragon Culture
Dragon Pictures
Dragon Sculptures
Dragon Kites
Dragons on a Trip

SPECIFIC DRAGONS

Chinese Dragons
Japanese Dragons
Thai Dragons
Vietnamese Dragons
Komodo Dragons
Bearded Dragons

DRAGON PRODUCTS

Dragons For Sale
Dragon Books

OTHER

Dragon Song

Dragon Games

Dragon Movies

Dragon News

Multilingual Dragons
Adopt a Dragon
Dragon Fruit
Miscellaneous
Angels Fairies Castles


Vad är en drake?

Sankt Göran och draken

Information below ©1996-2020 Draconian.com, do not use without permission.
Translated from English by Anneli Glimmerdahl with permission from Here Be Dragons!


Västerndrake:

Västerndrake

Västerndraken är den draken som är typisk för de flesta människor. Den har en lång, tjock kropp, fjälligt skinn, fyra starka ben, två fladdermus-liknande vingar, ett kilformat huvud och lång hals. De kan spruta eld och är ofta avbildade när de gör det. En del av västerndrakarna kan ändra form och andra kan anpassa färgen till bakrunden som en kameleont. De kan ha en spad-formad eller taggig svans. De äter endast en gång i månaden. Födan består då av ett får eller en oxe eller tiil och med en människa (enligt myten föredrar de flickor som är oskulder). De kan vara vilken färg som helst eller flera färger, beroende på vilken ras draken är.
Västerndrakar är oftast avbildade som onda, elaka och blodtörstiga monster. De var kända för att vara väktare av stora skatter med guld och juveler som de hade gömda i sina nästen.

Österndrake:

Österndrake

Österndraken är vanligast i de asiatiska länderna. Drakarna sägs vara en blandning av många olika djur: den har en kropp som en orm, fjäll som en fisk, huvud som kamel, horn som en kronhjort, ögon som en hare, öron som en tjur, hals som en ödla, mage som en groda, tassar som en tiger och klor som en örn. De flesta har också en slags lejonman runt halsen, på hakan och på armbågarna. De har två långa känselspröt som sticker ut från nosen.
Österndrakar har 117 fiskfjäll, 81 är fyllda av yang, det goda, och 36 är fyllda med yin, det onda. Det jämnar ut drakens temprament och personlighet.
Det finns tre sorters österndrakar: 3-tåade, 4-tåade och 5-tåade. De liknar varandra väldigt mycket men de kommer från olika delar av världen. De 3-tåade drakarna kommer är från Japan. De 4-tåade drakarna är indonesiska eller koreanska. De 5-tåade drakarna är från Kina. De finns färgerna blå, svart, vit, röd eller gul. Österndrakar har ofta en pärla i munnen, under hakan eller i sina klor. Det är antagligen därifrån den får sin kraft, och hur den träder in i himlen. Rostade svalor är de kinesiska drakarnas favoritmat.
I Kina är det olika drakar som har kontrollen över olika saker. De kallas för Lung. De finns fyra huvud sorter av Lung: Tien-Lung, Den Himmelska Draken, som skyddar Gudarnas platser, Shen-Lung, Den Andliga Draken, som kontrollerar vinden och regnet, Ti-Lung, Jordens Drake, som kontrollerar floder och vatten på jorden, och Fut's-Lung, Undervärldens Drake, som vaktar värdefulla metaller och ädelstenar. Olika drakar kontrollerar floderna i norr, söder, öst och väst. Över alla Flod Drakarna står Den Store Chien-Tang som är blodröd, har en eldig man och är ca 300 meter lång.
Österndrakar anses vara goda, vänliga och intelligenta. Orientaliska drakar har her den mest nedskriva historien av alla världens drakar. Speciellt i Kina där man började för flera tusen år sedan. De har alltid haft en nära förbindelse med vädret. Det sägs att några av de värsta översvämmningarna orsakades när en dödlig hade upprört en drake. Enligt kinesisk historia så är de 5-tåade drakarna symbolen för kraft och de anses vara "kejsaerliga drakar". För länge sedan infördes en lag i Kina, att bara kejsaren fick ha en drake med fem klor på sina kläder eller det som han ägde. Draken var vanligtvis en Gul drake, som man tyckte var den mest överlägsna av alla de färgade drakarna. Om någon annan än Kejsaren upptäcktes med att bära symbolen av en 5-tåad drake, så straffades han med döden.
Österndrakar används fortfarande i parader runt om i världen när man firar det Kinesiska Nya Året med Drakdansen.

Älvdrake: Älvdrake

Älvdraken är en väldigt liten drake som är endast ca 3-15 cm lång, vilken färg som helst, med stora ögon, och stora fjärils-liknande vingar. De här drakarna är vegitarianer och äter bara frukt, grönsaker, nötter osv.
Dessa är de mest sällsynta av alla drakar, bara några få har blivit raporterade. En del myter kan ha kommit från stora fjärilar som finns runt om i världen. Legenden säger att dessa drakar ibland bär älvor från stad till stad. Eftersom endast ett fåtal av dessa drakar har blivit sedda så finns det nästan ingen historia om dem.

Wyvern:

Wyvern

Wyvern är en drake som har två vingar, men bara två ben. En del har klor på vingarna som fungerar som ett extra par "händer". Wyvern har ibland rakbladsvassa gaddar fyllda med gift på svanstippen.
Man tror att wyvern kommer från Europa. Dess historia verkar ha blandats ihop med 4-benta drakar. Wyverndrakar har blivit avbildade på sköldar och fanor i hundratals år, och det ansågs vara ett tecken på styrka till de som bar symbolen. En berömd wyvern är Vermithrax i filmen DragonSlayer.

Hydra:

Hydra

Hydran är en drake som har flera huvuden och halsar. De kan ha vingar och ben men behöver inte ha det.
I grekisk mytologi slogs Herkules mot en stor hydra med 8 huvuden. Varje gång han lyckades hugga av ett huvud med sitt svärd så växte det ut två nya. Till slut kom han på att om han brände stumpen av det huvud han huggit av med en fackla, så växte det inte ut något nytt huvud. Enligt grekisk mytologi så dödade också Jason en hydra för att få dess gyllene skinn.

Pernesisk drake:

Pernesisk drake

Pernesiska drakar har fyra ben och två vingar. De har slät, läderaktig hud utan fjäll. Ögonen är som en flugas och kan ändra färg beroende på vilket humör draken är på. De har telepatiska förmågor med andra drakar och sina ryttare. De kan också gå in i "emellan", vilket är ett tomrum, för att undvika fara.
Guld- och grönfärgade drakar är honor, brons- brun- och blåfärgade är hanar. De kan spruta eld om de först sväljer en slags brandfarlig sten som kallas eldsten.
Pern är en värld från historierna som Anne McCaffrey skapat. De som bor i Pern framställer dessa drakar genom genmanipulation. Drakarna har en livslång relation med sina ryttare. De väljer sin mänskliga partner så snart de kläkts. Om människan dör före draken går draken in i emellan för evigt. Om draken dör före sin partner så lever människan ensam och isolerad tills döden kommer.

Drake:

Elddrake Kyladrake

Drake är en västern-liknande drake med bara ben och inga vingar. Det finns två slags drake, Eld och Kyla. Elddraken kan spruta eld och har vanligtvis en rödaktig färg. Kyladraken kan spruta snö och hagel och är oftast vit eller ljust blåaktig. De ser ut som stora ödlor och är ca 10-100 cm lång.
I Europa finns det många städer som är döpta efter den här draken: Drakeford, Drakeshill osv.

Amphitere:

Amphitere

Amphitere är en drake med bara vingar.
Den mest kända amphiteren är Quetzalcoatl från Mexiko som är en Ormgud med vingar och fjädrar. Vetenskapare tror att myten om Quetzalcoatl började med en fågel, Quetzalen. Denna klargröna fågel har stjärtfjädrar som är över 60 cm långa, och när den flyger ser den ut som en skimmrande orm.

Wyrm/Worm:

Worm

Wyrm/Worm är en uråldrig drake som saknar ben och vingar. Dessa drakar verkar komma från England och det sägs att de bodde i skogar och brunnar. De älskar platser nära vatten. Det finns många berömda Wormdrakar i Englands historia, den mest kända är nog Lambton Worm. Historien säger att en arvinge till Lambton Hall i England fångade en liten wormdrake, men tyckte att den var för ful för att äta, så han kastade den i en brunn. Åren gick och wormdraken växte enormt. Den lämnade brunnen och började trakassera befolkningen. När Lambton kom tillbaka från ett krig möttes han av de fasor som han själv hade skapat. En häxa berättade för honom att han var tvungen att dräpa draken, men också att han var tvungen att döda nästa varelse han träffade på. Han dödade wormdraken, men olyckligtvis så var nästa varelse han träffade på hans egen far, som han inte kunde förmå sig att döda. Det sägs att de kommande nio generationerna av Lombtonsläkten hade en förbannelse på sig. De var dömda att dö utomlands och aldrig hemma.

Lindorm:

Lindorm

Lindorm är en drake som har två ben och inga vingar. De har oftast långa svansar och korta ben.
Det var antagligen Marco Polo som upptäckte lindormar när han korsade centrala Asien. Han beskrev dom som "kvickare än vad de ser ut. De skulle lätt få ner en man från en galopperande häst." Den här typen av drake sägs vara "prima materia" i det första steget inom alkemin, framställning av guld.

Sjöorm:

Sjöorm

Sjöorm är en drake som lever i söt- eller saltvatten. Dessa har funnits i historien lika länge som människan har seglat med båtar. Drakarna fanns utmärkta på kartor i tidig Europerisk historia, då okänt område märktes med "HÄR FINNES DRAKAR". En del forskare tror att dessa sjöormar egentligen var enorma bläckfiskar, stora mängder sjögräs eller t o m dinosarier som överlevt i havets djup.
En mycket berömd sjöorm är Loch Ness odjuret, Nessie, i Skottland.

Ouroboros:

Ouroboros

Ouroboros är en drake som håller sin svans i munnen. Först fanns den i Egypten, senare har man även funnit den i Grakland. Den är symbolen för universum. Ibland tolkas den som symbol för evighet och oändlighet. Namnet ouroboros betyder "svans ätare".

Amphisbaena:

Amphisbaena

Amphisbaena är en drake med två huvuden, en framtill och en baktill på svansen. Vanligtvis har den fjäll på kroppen, fjädrar på vingarna och fötter som en tupp. Dess namn betyder "en som går i båda riktingarna" Den här draken kommer ursprungligen från Afrika. Historier om denna drake säger att när honan såg över sina ägg kunde hon sova med ett huvud i taget så att det ena alltid var vaket. Idag finns det en ödla som är döpt efter den här typen av drake, eftersom den har märken på svansen som ser ut som ett huvud. När den är hotad lyfter den svansen för att förvirra sin fiende.

Naga:

Naga

Naga är en drake som har mänskligt huvud och ormkropp och inga vingar. Man tror att nagas kommer från Indien, där de samarbetade med gudarna. Nagas var beskyddare av vatten och moln, och om de blev uppretade kunde de orsaka översvämning eller torka. En del historier berättar om hur nagas, när de vill, ändrar form från människa till orm.

Kuehneo.gif from page 94 of Dragons: A Natural History by Dr. Karl Shuker. Worm original artwork by Michael Whelan. Pernese dragon art by Dee Dreslough. Faerie Dragons by Jennifer Walker. Some graphics changed to provide transparent backgrounds.


 

 

 

If you enjoyed information on our Draconian site, please link to us.

All images and content are copyright © 1996-2021 Draconian.com


Any reprinting or use of the materials on this site without express permission is prohibited
Please report any suspected copyright infringement to contactdraconian@gmail.com